FÖRELÄSNINGAR - TRÄFFAR - ARTIKLAR - WEBB - TRYCK - LJUD & BILD - SLÄKTFORSKNING - SKÅDESPELANDE - SPEAKERUPPDRAG


SKÅDESPELANDE

Tillbaka till startsidan

Jag har fuskat med skådespelande i filmsammanhang då och då sedan sena tonåren, då jag hade huvudrollen i en spelfilm som Svenska Rymdrörelsen gjorde som information om sig själva och den egna verksamheten, Brottsplats Rymden.

Under 90-talet har jag haft mindre roller och statistframträdanden i några av den värmländska Filmföreningen Forwards galna värmländska skrönor på vita duken, nämligen Snökejsmannen, Guld och gröna skogar, Ättestupan och Strömming i digerfallet.

I februari 2006 hade jag - inte en dag för tidigt - sinnesnärvaron att lägga upp en profil på statist.se och det tog bara två arbetsdagar innan jag blev typcastad för mitt första och hittills kanske ändå "största" uppdrag, ett framträdande som "avancerad statist" med repliker i öppningsavsnittet av SVT:s tredje säsong av Kvarteret Skatan, jag var dejtingledaren när Rachel Molins rollfigur Jenny gick på speeddejting.

Under de följande åren har sedan uppdragen kommit lite pö om pö:

Våren 2006, statist i bild några sekunder i ett skämtinslag om Alexandra Pascalidous stora stab av medarbetare som skriver alla hennes artiklar åt henne, i TV4:s Lilla vi (tar stor plats) med Carina Berg. Det var ett skändligen helt obetalt statistjobb, och det var på väg in till stan för den inspelningen jag råkade sätta ner högerfoten fel så jag både stod på näsan, vrickade till foten duktigt och aldrig blivit riktigt bra i foten igen efteråt. Dyrköpt...

Sommaren 2006, statist utan repliker, spelade mot Johan Ulveson i en intern informationsfilm för Coop. November 2006, statist utan repliker, spelade in reklamfilm för schweiziska Fleurop/Interflora.

Våren 2007, spelade in reklamfilm för Zycomb nässpray ("Sveriges Näsflöjtsorkester, www.snor.nu"), och någon vecka senare visades mitt inslag i TV3:s Lustgården, där jag spelar en odräglig solochvårare ur verkliga livet i några rekonstruktionsscener mot en av tjejerna han lurade av pengar.

Några veckor senare spelat in reklamfilm för Riksgäldskontoret.

Under 2007 kom också två spelfilmer där jag staterat, 24:e och ett tag antydningsvis sista Beck-filmen I Guds namn (men efter några år kom ju två till) och en annan Persbrandt-film, Gangster. I den förstnämnda syns jag ett par gånger i en stark montagescen i sjukhusmiljö, jag korsar bl a en korridor mitt i bild i en sekvens med Peter Haber och Tomas Oredsson. I Gangster var jag däremot bortklippt i den färdiga filmen.

Årsskiftet 2007/08 staterat i reklamfilm för Inside värktabletter.

Maj 2008, spelat HSB-juristen Jakob i den ena av två parallella reklamfilmer för HSB.

Sommar 2009, spelat in flera scener som "Ricke P:s kollega" i barn-TV-serien Jonson & Pipen, säsong 4: Två ufon och en rymdattack, som sändes på TV4 hösten 2010 och släpptes på DVD i februari 2011. I en scen utklädd till alien. Min första krediterade TV-roll!

Försommaren 2010 mitt enda uppdrag via Funki Models. Modelljobb för Abilias kognitiva hjälpmedel. Sådana hjälpmedel som jag våren 2013, elva år efter diagnos, äntligen har gått i mål i flera omgångars köande för att få träffa arbetsterapeut och kunna få förskrivna...

Sommar 2010, spelat in teaser-trailer till TV3-serien I form med Anna Anka samma höst mot Anna själv. (Vi står i startblocken på Stockholms Stadions 100-metersbana.) Stillbild från samma tillfälle fanns även längst upp till höger på tidningen Metros framsida ett antal dagar i rad, om det rentav var någon vecka eller två. Undrar om jag inte rentav såg någon affisch också.

I januari 2011 släpptes DVD-utgåvan av spelfilmen I rymden finns inga känslor, där mitt asperger-engagemang låg bakom min första roll som "mig själv". Jag var t o m initiativtagaren till att det bland DVD:ns extramaterial gjordes en dokumentärfilm med intervjuer med mig och fyra aspergare till.

Höst 2011, spelat in reklamfilm för Poolia, som tydligen aldrig kommer att visas. I serien "Historiska felrekryteringar", där vi fick se Jesus med Judas, och konstruktörerna av lutande tornet i Pisa och det inte alltför framgångsrika regalskeppet Vasa, var jag med och spelade in en fjärde film med amerikanska generaler som ringer presidenten och försäkrar att man har funnit 100-procentiga belägg för massförstörelsevapen. Det var kanske lite för kontroversiellt...

Försommaren 2012, en nu lite mindre roll i enbart ett avsnitt av den femte säsongen av Jonson & Pipen, som sändes hösten 2012. Min andra krediterade roll, som "klippare" vid sidan av en producent, i TV4:s Nyhetsmorgonsändning när Jonson & Pipen är med där.