FÖRELÄSNINGAR - TRÄFFAR - ARTIKLAR - WEBB - TRYCK - LJUD & BILD - SLÄKTFORSKNING - SKÅDESPELANDE - SPEAKERUPPDRAG


TRÄFFAR

Tillbaka till startsidan

Jag arrangerar aspergerträffar, både under Organiserade Aspergares flagg, rent privat och en del som är kanske något slags mix. Jag är dessutom ordförande och ansvarig för medlemsmöten i Attention Huddinge-Botkyrka-Salem och arrangerar träffar där också (i Huddinge första helgfria måndagen varje månad utom juli och augusti, nu också på gång med kompletterande träffar i Botkyrka).

Var fjärde tisdag under höst och vår arrangerar jag personligen middagsträffar på Vasa's Bar & Matsal nära Odenplan, varvat med de diskussionsträffar som hålls i regi av Autism- och Aspergerföreningen Stockholm på Matteusskolan, likaledes var fjärde tisdag.

De två övriga sviterna av tisdagar under höst och vår varvar jag medlemsmöten med OA Stockholm på Brygghuset på Norrtullsgatan 12N, även det nära Odenplan, och stadspromenader, så att det finns någon typ av aktivitet att gå på i stockholmstrakten för personer med autismspektrumtillstånd varje tisdag. Minst en gång per höst respektive vår byts en promenadkväll mot en middag på Ming Palace vid Mariatorget.

Sommartisdagar arrangerar jag middagsträffar varannan vecka och olika aktiviteter varannan vecka. Varannan middag på Vasa's, varannan på Ming Palace. Detta har länge kallats Pemer-tisdagar och mest utannonserats via aspergerforum.se och på sistone även lagts ut som evenemang på Facebook.

Som regel sista lördagen varje månad, i december kanske snarare sista lördagen före jul, har jag öppet hus i mitt hem i Vårsta Centrum i Grödinge, "grödingeträffar". Öppet hus från 14.00 till ca midnatt. Dessa kallas ända sedan starten OA-träffar med informationen "OA bjuder på fika och tilltugg". Sanningen där är dock att jag har stått för de utläggen själv. I praktiken råder också en väl utvecklad tradition av en mix av knytkalas och "var och en tar med sitt eget" - många har med och bjuder på något fikabröd, godis, snacks och egen dryck. Middag till kvällen brukar bli ett smärre gäng som går över gatan till Vårsta Restaurang och Pizzeria, och några brukar ha egen mat med sig, så att det blir ett gäng som äter hemma hos mig också.

Våren 2014 fick grödingeträffarna också en "kusin" - "fredag hos Pemer". (Jag valde att inte kalla det fredagsmys hos Pemer...) Dessa startar för de som så vill med middag på egen bekostnad på nämnda restaurang tvärs över gatan kl 17.30, alternativt att man kommer direkt till mig kl 19.00, där det följer umgänge som på lördagsträffarna, även här till kanske ca midnatt som längst. Dessa är också i samarbete med Attention Huddinge-Botkyrka-Salem, som bjuder på läsk och snacks.

Om verksamheten skulle kunna få tillräckligt mycket ekonomiskt stöd i form av i första hand frivilliga donationer så har jag en uttalad tanke att emellanåt resa till andra orter där det inte finns träffarrangörer just alls, och arrangera fikaträffar, middagsträffar eller andra aktiviteter. Det här gäller kanske framför allt att få igång lite mer av detta slag i Uppsala, men kan mycket väl handla om resor åt helt andra håll också.

Många frekventa mötesdeltagare har uttryckt stor glädje och tacksamhet för det här utbudet av träffar och aktiviteter, och att det har gjort stor skillnad i deras liv. Två personer har t o m gått så långt som att tala om skillnaden mellan liv och död för deras del. Det känns stort och väldigt fint att kunna bidra såpass till många andras livsbetingelser, och jag har aldrig gjort det för att räkna med något direkt tillbaka, men om det finns välgörare som vill stödja verksamheten så skulle det givetvis vara mycket välkommet. Jag är själv sjukpensionär med minimal pension, så för min egen del handlar det inte om några marginaler. Jag har levt efter principen att det är tid och engagemang jag har desto mer att bjuda på...

Vill man stödja allt detta är med andra ord frivilliga donationer varmt välkomna. Det kan subventionera alla typer av utgifter de olika verksamheterna innebär för min del. Jag kan som sagt tänka mig att lägga till träffarrangemang på andra håll om jag kan räkna med att ha resan och egen förtäring betald, och få skulle väl protestera om jag emellanåt eller rentav hyfsat frekvent slapp stå för min egen mat när vi går och äter vid träffarna i Grödinge, eller vid andra förekommande middagsträffar. Det finns en bössa för donationer framme på träffarna hemma hos mig, plus en hel del utsorterat i första hand böcker och videofilmer, som man kan köpa, och här och nu kan läsaren använda Paypal och göra en donation till min reguljära mailadress anders(at)pemer.net eller höra av sig för kontonummer direkt. Jag har även bank-appen Swisch. Alla sådana intäkter kommer att bidra till fortsatta träffar under lång tid framöver. Stort tack på förhand!