”Frisk från autism”…. Gaaaaaaaaaah!!!!!

TV4 underblåser stigmatiseringen. En pappa som tyckte att ett autistiskt funktionssätt var icke önskvärt har lagt ner hur mycket tid och pengar som helst på en ifrågasatt terarapimetod, och nu fungerar hans son tillräckligt normalt för att passera som… ehhh… ”frisk”, kallades det visst.

Visst, med samma logik är det ”frisk” jag är i varje situation jag klarar av att bemästra lika bra som en normalstörd. I nästa moment där jag får en autistisk reaktion på något stressande är jag däremot… ”sjuk” igen?

Jädra skräpmedia att slarva så med centrala begrepp som frisk/sjuk!

Men till saken hör också sådana detaljer som att grabben det handlar om hade utvecklats normalt i ett par år, och sedan fått ett beteende med autistiska drag. Så brukar inte autism börja visa sig. Låter klart troligare att det i så fall aldrig har varit autism det har handlat om. Pandas? Något helt annat? (Desintegrativ störning hos barn verkar inte troligt att man skulle träna sig normal från igen. Det börjar annars visa sig på just det sättet.)

Efter en massiv kritikstorm har TV4 nu smugit ut en smärre rättelse, men även Aftonbladet har ju skrivit idag och säkerligen haft löpsedlar. Nu har den breda massan fått se en massa om att ”bli frisk från autism”.

Hur kommer det att drabba oss autister, när vi t ex ska få biståndshandläggning gjord av någon typisk vanlig handläggare som inte haft någon utbildning om NPF i sin socionomutbildning och går på magkänslor och vad hen har snappat upp i någon broschyr från habiliteringen här, och någon enstaka blogg där?

Vi är inte ”sjuka” och ska inte ”botas”, vi har ett annat operativsystem. En Apple-dator är inte ”trasig” för att den inte har Windows, men den behöver program som är skrivna för sitt OS, Windowsprogram funkar inte.,,

5 svar på ””Frisk från autism”…. Gaaaaaaaaaah!!!!!

 1. Och utan oss, och ADHD-isarna, hade nog inte majoritetsfolket kommit särskilt långt med eld och redskapsframställning. Det finns någon som teoretiserar att det är vi som skulle ha neandertal-gener, men jag skulle snarare tippa att det är neurotyper som har mest neandertal kvar i sig och att vi NPF-berikade är de mest utvecklade homo sapiens sapiens i så fall. Vår sort har fått den mänskliga rasen att leva vidare och utvecklas mer och mer och mer, långt efter att massor av andra närbesläktade människoraser har dött ut.

  Vill majoriteten verkligen bota autism och utrota oss som grupp, kan vi nog bara önska lycka till med någon mer utveckling efter något sådant. Frågan är om de ens skulle klara att behålla den dagens utvecklingsnivå eller rentav börja regrediera… Evolutionen har fört våra gener vidare ända till idag av en anledning, vi har behövts. Och neurotyperna har självklart behövts också, de är ju de händiga och praktiska. Men typiskt neurotypiskt beteende, om jag generaliserar maximalt, är inte vad som främjar utveckling på något område. ”Så här har vi alltid gjort” osv… Följa strömmen, lyssna och lita på den som dikterar, absolut inte ifrågasätta makten… Det är bra för att få något att fortsätta på samma nivå som hittills, men utveckling ger det inte.

  Men inte ens jag kallar de här skillnaderna för en fråga om ”frisk” eller ”sjuk”!

 2. Utan NPF stannar världen!
  Tack för att du biter ifrån!

  Stolt mamma till 7-åring med asperger som INTE är sjuk och det INTE är något fel på

 3. Ja det skulle kunna vara Pandas. Att bli ”frisk” från autism är lika sannolikt som att en en blind kan se, en som är förlamad i benen kan börja gå eller en döv kan höra.

  Autism är inte en virussjukdom, det är en medfödd och livslång funktionsnedsättning. Där dog TV4:s trovärdighet.

  Visst kan en person med autism fungera bättre eller sämre beroende på mående och omständigheter, men det är något helt annat.

 4. Hej Anders!
  Jag är stolt mamma till en 2 åring under utredning och har själv autistiska drag.

  Visste du att denna kontroversiella metod: TBA som bygger på bl.a. Lövås forskningsprojekt är den enda metod som rekommenderas av Föreningen Sveriges Habiliteringschefer, i sin genomgång av metoder för förskolebarn? Det man kan få stöd för via habiliteringen till små barn är TBA. Skrämmande tycker jag! Jag håller på att skriva en artikel om detta…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *