Träffar

Jag arrangerar aspergerträffar, både under Organiserade Aspergares flagg, rent privat och en hel del som är kanske något slags mix. Dessutom är numera även Attention Huddinge-Botkyrka-Salem medarrangör för träffarna hemma hos mig.

I Attention-föreningen håller jag i de kompletterande medlemsträffar som numera hålls i Botkyrka, utöver de etablerade som hålls första måndagen i månaden i Huddinge. Och är naturligtvis involverad i huddingeträffarna också, men drar inte hela lasset själv.

Under åren före min hjärtinfarkt brukade jag personligen arrangera middagsträffar på Vasa’s Bar & Matsal nära Odenplan var fjärde tisdag under höst och vår, varvat med de diskussionsträffar som på den tiden hölls, likaledes var fjärde tisdag, i regi av Autism- och Aspergerföreningen Stockholm på Matteusskolan.

De två övriga sviterna av tisdagar under höst och vår varvade jag medlemsmöten med OA Stockholm på Brygghuset på Norrtullsgatan 12N, även det nära Odenplan, och stadspromenader, så att det fanns någon typ av aktivitet att gå på i stockholmstrakten för personer med autismspektrumtillstånd varje tisdag. Minst en gång per höst respektive vår byttes också en promenadkväll mot en middag på Ming Palace vid Mariatorget.

Sommartisdagar arrangerade jag – somrarna 2008 till 2015 – middagsträffar varannan vecka och olika aktiviteter varannan vecka. Varannan middag på Vasa’s, varannan på Ming Palace.

Efter min infarkt återstår för närvarande i princip bara träffarna jag håller i mitt hem, men lite mer ska det väl kunna bli igen.

Som regel sista lördagen varje månad, i december kanske snarare sista lördagen före jul, har jag öppet hus i mitt hem i Vårsta Centrum i Grödinge, ”grödingeträffar”. Öppet hus från 14.00 till kanske 22-23. Dessa kallas ända sedan starten OA-träffar med informationen ”OA bjuder på fika och tilltugg”. Sanningen där är dock att jag har stått för de utläggen själv. I praktiken råder också en väl utvecklad tradition av en mix av knytkalas och ”var och en tar med sitt eget” – många har med och bjuder på något fikabröd, godis, snacks och egen dryck. Middag till kvällen brukar bli ett smärre gäng som går över gatan till Vårsta Restaurang och Pizzeria, och några brukar ha egen mat med sig, så att det blir ett gäng som äter hemma hos mig också.

Våren 2014 fick grödingeträffarna också en ”kusin” – ”fredag hos Pemer”. (Jag valde att inte kalla det fredagsmys hos Pemer…) Dessa startar för de som så vill med middag på egen bekostnad på nämnda restaurang tvärs över gatan kl 17.30, alternativt att man kommer direkt till mig kl 19.00, där det följer umgänge som på lördagsträffarna, även här till kanske ca 22-23 som längst. Dessa är också i samarbete med Attention Huddinge-Botkyrka-Salem, som bjuder på läsk och snacks.

Om verksamheten skulle kunna få tillräckligt mycket ekonomiskt stöd i form av i första hand frivilliga donationer så har jag haft en uttalad tanke att emellanåt resa till andra orter där det inte finns träffarrangörer just alls, och arrangera fikaträffar, middagsträffar eller andra aktiviteter. Jag är helt inne på att rentavt bilda stiftelsen ”Pemers aspieträffar”.

Många frekventa mötesdeltagare har uttryckt stor glädje och tacksamhet för det här utbudet av träffar och aktiviteter, och att det har gjort stor skillnad i deras liv. Två personer har t o m gått så långt som att tala om skillnaden mellan liv och död för deras del. Det känns stort och väldigt fint att kunna bidra såpass till många andras livsbetingelser, och jag har aldrig gjort det för att räkna med något direkt tillbaka, men om det finns välgörare som vill stödja verksamheten så skulle det givetvis vara mycket välkommet. Jag är själv sjukpensionär med minimal pension, så för min egen del handlar det inte om några marginaler. Jag har levt efter principen att det är tid och engagemang jag har desto mer att bjuda på…

Vill man stödja allt detta är med andra ord frivilliga donationer varmt välkomna. Det kan subventionera alla typer av utgifter de olika verksamheterna innebär för min del. Jag kan som sagt tänka mig att lägga till träffarrangemang på andra håll om jag kan räkna med att ha resan och egen förtäring betald, och få skulle väl protestera om jag emellanåt eller rentav hyfsat frekvent slapp stå för min egen mat när vi går och äter vid träffarna i Grödinge, eller vid andra förekommande middagsträffar, hoppas jag.

Det finns en bössa för donationer framme på träffarna hemma hos mig, plus en hel del utsorterat i första hand böcker och videofilmer, som man kan köpa, och här och nu kan läsaren använda Paypal och göra en donation till min reguljära mailadress anders(at)pemer.net eller höra av sig för kontonummer direkt. Jag har även Swish (070-683 95 14). Alla sådana intäkter kommer att bidra till fortsatta träffar under lång tid framöver. Stort tack på förhand!