Den sista adlade ätten som fortlever som adlig – Bennich, adlade 1864

Några veckor innan jag ursprungligen började skriva denna bloggpost hade det skrivits ett inlägg i Facebook-gruppen ”Föreningen för onödiga kunskaper” om att Sven Hedin var den siste som adlades i Sverige. Jag började läsa inläggets kommentarer och var sugen på att briljera lite om vem som var den näst siste. Det visade sig att någon hade kommenterat med just frågan ”Vem var näst sist?” Så jag kunde hoppa in just där och svara ”Grosshandlare Olof Wijk i Göteborg, 1890”.

Jag funderade kring att Hedin själv slöt sin adliga ätt, och att ätten Wijk utgick på svärdssidan med grosshandlarens son, och på spinnsidan med en ogift dotter. Och började fundera över vilken som var den sista adlade ätten på Riddarhuset som fortlever.

Närmast innan Olof Wijk 1890 finner vi hans svärfars bror, likaledes grosshandlare i Göteborg, Oscar Dickson, som adlades 9 april 1880, liksom samma dag även Vegaexpeditionens redan adlige Adolf Nordenskiöld upphöjdes till friherre, och hans kollega Louis Palander adlades Palander af Vega. Palanders färska adliga ätt utgick också under 1900-talet med en son till honom, men ätterna Dickson och Nordenskiöld fortlever. Nordenskiöld blev friherrliga ätten nr 405, och Dickson lever vidare i vår tid som – friherrliga ätten nr 406. Oscar Dickson blev nämligen vidare upphöjd till friherre 1895. Den adliga ätten Dickson nr 2340 utgick då, och övergick helt till friherrliga ätten nr 406.

Men då fanns det ju ingen fortlevande adlig ätt kvar. Visst kunde man då säga att upphöjelsen av Nordenskiöld till friherre var den sista upphöjelsen i en högre adlig värdighet, där ätten ännu fortlever, och att Oscar Dickson var den siste adlade vars ätt fortlever, om än numera i friherrlig värdighet i stället.

Men vilken är den sist adlade ätten som fortlever som just adlig?

När jag av den senaste stundens erfarenheter skrev in ”adelsvapen.com 2339” och sökte på detta på Google hann jag inte känna igen numret innan svaret kom upp på skärmen. Det var ju Bennich!

Vi har nämligen en kvist Bennich i det utvidgade Pemer-släktträdet. Nils Axel Gustafsson Bennich, 1817-1904, adlades 1864 och introducerades 1865 på Riddarhuset som nr 2339. Hans sonson Carl Peder Torstensson Bennich, 1907-1986, blev gift med Pemer-ättlingen Ingrid Elisabet Arfwedson, 1915-1980, ättling till guldsmeden Petter Pemer och hans dotter Engel, och via släkterna Ihrfors och Pålman. Ingrids mamma var född Pålman. En släkting här är psykologen Anna Bennich, som är ett av Peders och Ingrids barnbarn, som medverkar med jämna mellanrum i framför allt TV4, och var Sommar-pratare 2020.

Peders äldre bror Hjalmar fick bl a dottern Madeleine, 1906-1994, som blev gift med friherre Carl-Otto Silfverschiöld, mamma till en viss Niklas Silfverschiöld och blev på den vägen svärmor till prinsessan Désirée. Madeleines bror Hans var för övrigt gift med Thérèse Fouché d’Otrante av den enda hertigliga ätten i Sverige.

Så Bennichs håller stilen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *