Skådespelande

Jag har fuskat med skådespelande i filmsammanhang då och då sedan sena tonåren, då jag hade huvudrollen i en spelfilm som Svenska Rymdrörelsen gjorde som information om sig själva och den egna verksamheten, Brottsplats Rymden. Och dessutom opinionsbildande mot den svenska rymdlagen som kräver statens tillstånd för svenskar att ”bedriva rymdverksamhet”, vilket inkluderar att påverka föremål som befinner sig i rymden.Jag spelade en hacker som gjorde just det sistnämnda.
Den finns numera utlagd på Youtube.

Under 90-talet har jag haft mindre roller och statistframträdanden i några av den värmländska Filmföreningen Forwards galna värmländska skrönor på vita duken, nämligen SnökejsmannenGuld och gröna skogarÄttestupan och Strömming i digerfallet.

I februari 2006 hade jag – inte en dag för tidigt – sinnesnärvaron att lägga upp en profil på statist.se och det tog bara två arbetsdagar innan jag blev typcastad för mitt första och hittills kanske ändå ”största” uppdrag, ett framträdande som ”avancerad statist” med repliker i öppningsavsnittet av SVT:s tredje säsong av Kvarteret Skatan, jag var dejtingledaren när Rachel Molins rollfigur Jenny gick på speeddejting. Mitt eget youtube-klipp med bara ”min” egen scen har haffats av SVT och gjorts otillgängligt i Sverige

Under de följande åren har sedan uppdragen kommit lite pö om pö:

Våren 2006, statist i bild några sekunder i ett skämtinslag om Alexandra Pascalidous stora stab av medarbetare som skriver alla hennes artiklar åt henne, i TV4:s Lilla vi (tar stor plats) med Carina Berg. Det var ett skändligen helt obetalt statistjobb, och det var på väg in till stan för den inspelningen jag råkade sätta ner högerfoten fel så jag både stod på näsan, vrickade till foten duktigt och inte på flera år (aldrig?) blev riktigt bra i foten igen efteråt. Dyrköpt…

Sommaren 2006, statist utan repliker, spelade mot Johan Ulveson i en intern informationsfilm för Coop. (Se klippet.) November 2006, statist utan repliker, spelade in reklamfilm för schweiziska Fleurop/Interflora. (Se klippet.)

Våren 2007, spelade in reklamfilm för Zycomb nässpray (”Sveriges Näsflöjtsorkester, www.snor.nu”) (Se klippet.), och någon vecka senare visades mitt inslag i TV3:s Lustgården, där jag spelar en solochvårare ur verkliga livet i några rekonstruktionsscener mot en av tjejerna han lurade av pengar.

Några veckor senare spelat in reklamfilm för Riksgäldskontoret. (Se klippet.)

Under 2007 kom också två spelfilmer där jag staterat, 24:e och ett tag antydningsvis sista Beck-filmen I Guds namn (men efter några år kom ju först två till och på senare år har det ju rakat upp i 38 stycken, än så länge) och en annan Persbrandt-film, Gangster. I den förstnämnda syns jag ett par gånger i en stark montagescen i sjukhusmiljö, jag korsar bl a en korridor mitt i bild i en sekvens med Peter Haber och Tomas Oredsson (Se klippet.). I Gangster var jag däremot bortklippt i den färdiga filmen.

Årsskiftet 2007/08 staterat i reklamfilm för Inside värktabletter. (Se klippet.)

Maj 2008, spelat HSB-juristen Jakob i den ena av två parallella reklamfilmer för HSB.(Se klippet.)

Sommar 2009, spelat in flera scener som ”Ricke P:s kollega” i barn-TV-serien Jonson & Pipen, säsong 4: Två ufon och en rymdattack, som sändes på TV4 hösten 2010 och släpptes på DVD i februari 2011. I en scen utklädd till alien. Min första krediterade TV-roll! Ett av mina egna YouTube-klipp med ”mina egna” scener har fått ligga kvar, det som är längst och där jag är med minst av de tre jag hade lagt upp, medan de andra två löjligt nog raderades på krav från TV4. (Se klippet.)

Försommaren 2010 mitt enda uppdrag via Funki Models. Modelljobb för Abilias kognitiva hjälpmedel. Sådana hjälpmedel som jag våren 2013, elva år efter diagnos, äntligen har gått i mål i flera omgångars köande för att få träffa arbetsterapeut och kunna få förskrivna…

Sommar 2010, spelat in teaser-trailer till TV3-serien I form med Anna Anka samma höst mot Anna själv. (Vi står i startblocken på Stockholms Stadions 100-metersbana.) (Se klippet.) Stillbild från samma tillfälle fanns även längst upp till höger på tidningen Metros framsida ett antal dagar i rad, om det rentav var någon vecka eller två. Undrar om jag inte rentav såg någon affisch också.

I januari 2011 släpptes DVD-utgåvan av spelfilmen I rymden finns inga känslor, där mitt asperger-engagemang låg bakom min första roll som ”mig själv”. Jag var t o m initiativtagaren till att det bland DVD:ns extramaterial gjordes en dokumentärfilm med intervjuer med mig och fyra aspergare till. (Se klippet.)

Höst 2011, spelat in reklamfilm för Poolia, som tydligen aldrig kommer att visas. I serien ”Historiska felrekryteringar”, där vi fick se Jesus med Judas, och konstruktörerna av lutande tornet i Pisa och det inte alltför framgångsrika regalskeppet Vasa, var jag med och spelade in en fjärde film med amerikanska generaler som ringer presidenten och försäkrar att man har funnit 100-procentiga belägg för massförstörelsevapen. Det var kanske lite för kontroversiellt…

Försommaren 2012, en nu lite mindre roll i enbart ett avsnitt av den femte säsongen av Jonson & Pipen, som sändes hösten 2012. Min andra krediterade roll, som ”klippare” vid sidan av en producent, i TV4:s Nyhetsmorgonsändning när Jonson & Pipen är med där i ett avsnitt av denna styvmoderligt behandlade femte säsong, som till skillnad från alla de fyra föregående aldrig släpptes på DVD och inte går att hitta någonstans i någon form.

Sedan har det aldrig varit mer än möjligen någon provfilmning, eller bara mail från castingbyråer om att man gärna vill se mig provfilma, men att det inte har funkat för mig av olika skäl. Just när jag hade haft min infarkt och fortfarande låg på sjukhus fick jag ett mail om att statera i den då kommande mycket fina julkalendern 2016, Selmas saga. Det var den första julkalender jag aktivt följde på tv på många år, och jag tyckte mycket om den. Det hade varit oerhört hedrande att få ha varit med i den, men ödet ville annorlunda…