R-M269

När jag har prokrastinerat på senare år med att se till att testa min y-haplogrupp hade jag en dröm om att den inte skulle vara alltför vanlig och att eventuella svenska matchningar då skulle kunna antas vara agnatiska grenar från utomäktenskapliga söner just till medlemmar av släkten Pemer.

Riktigt så enkelt blev det inte. Nu är det testat och klart, och jag hör till Europas vanligaste y-haplogrupp, R-M269. Det kunde inte bli mer Svensson, så att säga. 2010 bedömdes ca 110 miljoner män höra till denna grupp. Och hur många stora och kända som helst finns förstås i skaran.

 • Tutankhamon (!)
 • Kompositören Arnold Schönberg
 • Amerikanska presidenterna James K Polk och Warren G Harding
 • Siste ryske tsaren Nikolaus II, och därmed i så fall rimligen hela det gigantiska huset Oldenburg med alla förgreningar Holstein-Gottorp, Sönderburg-Glücksburg osv. Regenter i Danmark, Norge, Sverige, Grekland, Ryssland och när Elizabeth dör kommer ju samma hus uppstiga på den brittiska tronen. Medan det med Margretthes frånfälle kommer att tappa tronen i Danmark efter att ha innehaft den sedan 1448…
 • Huset Hannover, som drottning Victoria var den siste av på brittiska tronen.
 • Tydligen även huset Bernadotte. I greve Lennart Bernadottes profil på geni.com anges att hans son Jan har testats som just R-M269. Det är ju lite lustigt, eftersom huset Bernadotte i och med Karl XIII:s adoption av marskalk Bernadotte faktiskt brukar räknas även som en adopterad gren av huset Holstein-Gottorp.
 • Klanen Hamilton, tydligen (”Hugo och Malcolm Hamilton” anges vara R-M269 på en sida med kända personers DNA-grupper)

I Sverige verkar det annars inte krylla av testade 269:or. En av mina två matchningar på på FamilyTreeDNA är svensk, en medlem av vallonsläkten Martinell. Det är tydligen Hamiltons och huset Bernadotte, alltså. Fick upp en Dick Wåhlins blogg när jag googlade och en kvinna med fädernerötter i Bohuslän hade skrivit på Geni.com att hennes bror var R-M269.

På Geni.com får man bara upp en gigantisk lista över R-M269-testade profiler utan att kunna filtrera på t ex ”Sverige”. De två svenskar jag har hittat när jag har gått igenom de första drygt 20 sidorna sökträffar förlorar sig i gossar födda utom äktenskap i Bergslagen vid skilda tidpunkter under 1800-talet. I bägge fallen finns namn angivna på den som ska vara far, och jag tror jag hittade åtminstone den ene, eller om det var båda. Om någon av våra Pemers i Bergslagen de första ca hundra åren har avlat någon okänd son, troligast utom äktenskap, kan det ju vara en sådan koppling, och dessa linjer vara agnatiska Pemer-ättlingar, men när nu haplogruppen är såpass vanlig finns det naturligtvis inget som säger att det behöver vara så.

Fast tanken är kittlande. Det skulle dessutom rimligen vara ”äldre” linjer av släkten än den vi som finns kvar hör till.

De enda kända ”lösa trådarna” är en Daniel som Daniel Pemer, 1675-1706, skinnargesäll i Stockholm, blev far till utom äktenskap i Storkyrkoförsamlingen i mars 1696. Och en Erik född 7 april 1756 i Klara, med dåvarande sidenvävargesällen, sedermera underofficeren Robert Pemer som far (en äldre halvbror till min farfars farfars farfar David Niclas, som för övrigt föddes i deras fars andra gifte några månader senare samma år).

Men nämnde Daniel hade åtminstone en bara försvunnen helbror Niclas, född 1679 i Ramsberg, som torde ha funnits i Ljusnarsbergstrakten när fadern hade flyttat dit i andra giftet. Han är bara helt utlämnad i listan över arvingar i systern Annas bouppteckning 1729, men den lämnar en del övrigt att önska i övrigt. Deras halvsyster Maria, som var gift sedan 1710, kallas där ”jungfru”.

Nåja, nu har jag tappat tråden tillräckligt. Signing off for now! 🙂

5 svar på ”R-M269

 1. Hej
  Det är jag som är Dick Wåhlin och har samma Haplogrupp R-M269 som dig. Jag testade fram det här resultatet 2015 via Y69 testet. Sedan har jag tyvärr inte kunnat använda mina resultat särskilt mycket av samma orsak som du skriver om. Men även att jag forskat på traditionellt vis i kyrkoböcker under mycket längre tid och känner mig säkrare på den metoden

  • Åh, jag glömde ju ila hit och svara på din hälsning när jag såg att den kom. Har varit krasslig ett tag och blev till sist inlagd på sjukan ännu en gång för trassel med hjärtat, som jag fick en infarkt i för snart fem år sedan. Varit inlagd i tre veckor idag, men nu börjar det mesta peka åt rätt håll. Kul att höra ifrån dig! Undrar hur långt bort det är som vi har samma ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff…….. 🙂

 2. Mycket intressant då jag precis har testat mig och väntar på bigY men fått delsvar att jag sannolikt tillhör r-m269. Själv är jag övertygad då min enda träff hittills bekräftar min autosomala bekräftelse av min farfarsmors uppgivna fader till farfar, förmedlad av hans halvsyster. Min utforskade släktlinje på den sidan är mao tydlig, och intressant nog förlagd till bergslagen. 🙂
  MVH
  Erik Berglund

 3. Vill bara tillägga att den test på Y-kromosmensDNA visade att jag var en M269 man och från Bergslajen (Hälleforsregionen) Här föddes även alla min MANLIGA förfäder åtminstone ner till början av 1600-talet. Ären de bör ju ha varit M269 män.

  Hälsningar
  Bengt Silverin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *